Cat costa un site ieftin?


Cat costa un site ieftin. Este intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna oricine se gandeste la buget mai degraba decat la utilitatea si performanta site-ului.

Doresti sa iti construiesti un site web. Ar trebui sa ai idee de bugetul pe care esti dispus sa il cheltuiesti. Si ca un website este un tool care te ajuta sa iti promovezi afacerea, si sa iti cresti vanzarile. Iar in cele din urma sa iti maresti profitul.

Exemplu: ai ajuns la concluzia ca ai un buget disponibil pentru constructia site-ului de 1500 de euro. Poti avea cel putin doua abordari.

Cazul 1

iti comanzi un site de 199 de euro considerand ca ai facut o super afacere. Pentru ca cel care iti vinde, iti promite ca produsul sau este maximul de care ai tu nevoie si ca tot ce ai putea cumpara peste acest pret reprezinta bani aruncati. Este un pret neasteptat de bun si undeva in subconstient te gandesti ca nu poti risca mare lucru Chiar daca nu iese totul cum trebuie.

Nu iei in calcul ca pierderea potentiala nu este decat de 199 euro. Poate insemna pur si simplu pierderea completa a unei oportunitati, a timpului si a entuziasmului care te face sa abordezi o piata noua.

Cazul 2

Faci cercetare si gasesti o solutie de constructie la un pret apropiat de bugetul pe care ti l-ai propus. Cel mai corect ar fi sa cauti sa maximizezi ceea ce primesti pentru banii de care dispui. Este destul de complicat sa faci cercetarea pentru ca nu vei primi niste oferte imediat, insa merita. Un dezvoltator serios nu ofera preturi generice ci iti va analiza nevoile, va avea cateva discutii cu tine si abia apoi iti va face o oferta. Cel mai probabil, ultimul pret il vei primi odata cu draftul de contract, care este unul personalizat.

Oricat ar parea de tentanta oferta, nu o sa poti sa cumperi niciodata un produs de calitate la un pret suspect de mic. Sa vrei sa cumperi un site de 199 euro super performant este echivalent cu a vrea sa cumperi un parfum marca premium. Dar la pret de 11,99 lei sticla.

Poate fi ok pretul daca pe sticla de parfum ar scrie K-Clasic insa daca pe sticla scrie Chanel No 5 …atunci este o problema undeva. Poate ca exemplul nu este foarte bun, pentru ca brandul K-Clasic este absolut ok si se pozitioneaza corect. Insa am vrut decat sa subliniez fractura posibila dintre asteptari si realitate.

Scenariu

Scenariul este inspirat din Realitate. Orice asemanare cu personaje sau fapte reale nu este nici un fel de intamplare, nici un fel de coincidedenta.

Clientul are o florarie in orasul Targoviste. Si-a propus sa isi cresca vanzarile cu 50% in urmatoarele 6 luni. A auzit ca promovarea online l-ar putea ajuta. Este dispus sa faca livrari la domiciliu in orasul Targoviste si pe o raza de cel mult 10 km. Nu s-a gandit la un buget pentru site si promovare. A inteles ca un site este destul de ieftin acum si poate fi gata in maximum 4-5 zile. A vazut ca sunt o groaza de oferte de constructie site pe net. Crede ca, probabil , cu 150 euro isi poate atinge targetul de crestere a vanzarilor cu 50%.

Atat timp cat este bombardat cu oferte exagerate, omul nu are nici o vina ca gandeste asa. Pentru ca nu stie mare lucru despre vanzari in online. In cazul unor oameni, este greu sau imposibil sa le explici ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din online-ul real…

Asadar el a comandat un site cu 199 euro, mai ales ca gazduirea este gratuita in primul an.

Se asteapta sa inceapa sa curga comenzi si sa tot primeasca la telefoane…ca doar baietii care i-au facut siteul sunt destepti… si domnisoara cu care a vorbit la telefon asa i-a promis. Si el a luat „un sait ca lumea”, de 199 euro…cu toate ca pretul de pornire era 149 de euro!

Realitatea

Insa nici baietii de la butoane, nici domnisoara draguta nu i-au explicat ca el este un client de 199 de euro.  Si nu se pot ocupa de afacerea lui mai mult de cateva ore. Nici nu prea aveau cand sa ii explice, ca timpul este pretios. Nu ar trebui sa fie surprins ca baietii care programeaza pentru el nu pot face minuni. Asa incat in 5-6 ore (este real! altfel ar produce pierdere pentru firma lor) sa ii creasca afacerea cu 50%.

Spun 5-6 ore pentru ca in acei 199 euro au intrat multe lucruri la costurile pentru firma ce a facut siteul. S-a platit salariu baietilor de la butoane, salariul domnisoarei dragute de la vanzari, al doamnelor de la conta si HR. A costat si chiria biroului, si marketingul firmei. Bineinteles, a costat 50-60 de euro tema pe care s-a facut site-ul.

Si MAI ALES profitul firmei, ca na… altfel nu s-ar mai invarti toate…

Exista un scenariu mai rau de atat la cumpararea unui site web.

Platesti aceiasi 199 euro…sau chiar mai putin si site-ul il dai sa ti-l faca un prieten al unui prieten. Ca stie cum se face. Si omul poate fi chiar serios, bine intentionat si nu va munci pentru tine decat 3-4 ore ci 300-400 ore !!!! (caz absolut real) dar cu un rezultat mult mai rau.

Mai mult decat atat, el nu isi va permite sa cumpere pentru tine o licenta legala pentru tema pe care ti-o instaleaza. Sau valorile lui morale ii spun ca este absurd sa plateasca unui alt programator pentru munca pe care acesta a prestat-o ca sa creeze o tema. O sa faca un pic de piraterie si o sa gaseasca o tema hacuita ca sa nu dea bani. Si este posibil sa te bage in probleme in care nu vei vrea sa intri niciodata.

Si chiar daca nu ar fi problema cu tema…sunt sanse mari sa ai un rezultat mai prost decat in scenariul precedent. Si atunci… va spune domnisoara draguta din povestea anterioara: Ati vazut? noi suntem firma serioasa, trebuia sa veniti din prima la noi. Dar este ok ca v-ati hotarat si acum. Noi cu aceeasi bani pe care i-ati dat degeaba va oferim…

…Si poti sa o iei de la capat cu dezvoltarea website-ului.

Scenariul a devenit din ce in ce mai des intalnit. Avem multe exemple reale, croite pe aceste tipare. Uneori ajung si la noi dupa al patrulea sau al cincilea esec. Nu spunem ca toti clientii nostrii ar fi pe acest model insa se tot intampla…

Realist vorvind, constructia unui site simplu nu este nici stiinta spatiala nici operatie pe creier nici opera de arta. Cu toate acestea, ai nevoie de cel putin 3 persoane implicate direct in dezvoltarea site-ului tau ca sa faci un lucru cum trebuie:

    • consultantul, care trebuie sa iti inteleaga macar cat de cat afacerea si sa formuleze cerintele catre dezvoltator si catre cei de la promovare. Misiunea lui este una interdisciplinara si foarte complexa, dar in cel mai simplu caz trebuie sa isi aloce macar 6-7 ore din timpul lui pentru tine.
    • web designerul. Luam in calcul cazul exterm de simplu, in care avem un site wordpress, si in care dezvoltatorul este si designer si programator si operator in dashboard. In lumea reala, acest lucru este posibil doar in conditiile unui website fara mari pretentii. Dar chiar si in cazul acesta, necesarul de munca este de cel putin 40 ore daca avem in vedere dezvoltarea propriu zisa, prelucrarea de imagini, fixarea de bug-uri, discutiile cu consultantul, urcarea pe server…
    • copywriter-ul, care face in scenariul nostru inclusiv munca de SEO din motive de costuri. Presupunand ca a primit toate textele impecabil de la client, tot are de lucru 8 ore ca sa aranjeze continutul in standarde SEO si pana la urma sa faca un SEO in-site acceptabil.

Nu punem la socoteala cheltuieli indirecte (utilitati, chirii, contabil, SSM, GDPR…) dar totusi avem un total de minimum 54 ore de lucru efectiv pentru siteul tau. Nici in India sau Pakistan nu se mai gasesc acum firme de dezvoltatori acceptabili cu un pret sub 8-9 USD/ora. Dintr-o simpla cautare poti sa te convingi de asta ☹.

Atunci gandeste-te la ce pret ar trebui sa te astepti daca ai pretentii cel putin decente.
Si daca preimesti un pret mic… gandeste-te ce pretentii ar trebui sa ai…

Daca patronul cu floraria ne va cere o cotatie, noi ii vom propune o solutie buna pentru el, la un pret corect. Este posibil sa aleaga oferta noastra sau este posibil sa aleaga super oferta de 199 euro. Sau o alta super-oferta de website.  Speram ca ne va alege pe noi…spre binele lui. Evident, si al nostru…dar mai ales al lui. Noi oricum mergem pe drumul nostru 😊.

Cat costa un site ieftin? Cred ca mai mult decat pare.

Oricum pentru orice eventualitate, poti sa ceri cotatie de pret, nu neaparat pentru „un site ieftin”.

2019-06-12T19:44:11+00:00