campanii adwords

In general se face o confuzie intre promovarea platita si demersurile de SEO, pentru o pozitionare buna in cautarea organica Google. Sunt doua lucruri diferite. Daca esti o firma care vrea sa vanda un produs sau un serviciu, iti recomand ambele abordari. Este putin absurd sa faci promovare adwords fara sa ai content de calitate si macar demersurile elementare de SEO facute.

Pe de alta parte, daca promovezi o organizatie guvernamentala, locala, non-profit…sunt putine cazurile cand ai nevoie de Google adwords.

Campanii Google Adwords vs. Optimizare SEO

Ce ar fi mai bine sa fac, SEO sau sa platesc la Google? Daca dau bani la google mai apar la neplatite dupa ce nu mai dau bani? Google Adwords este scump? Mai functioneaza SEO sau google ma afiseaza decat pe bani? Se merita sa faci promovare platita pe google? De ce sa platesc o agentie daca imi pot face singur promovare google adwords?…

Sunt astfel de intrebari pe care le primesc aproape zilnic. As spune din capul locului ca nici una din intrebari nu are un raspuns transant. Ceea ce complica lucrurile…

Seo sau Adwords este o intrebare falsa. Raspunsul scurt: SEO este obligatoriu. Adwords este un instrument care ne ajuta sa avem rezultate bune pe net.

Daca iti permiteti de exemplu sa facei reclama TV si ai un ROI pozitiv, atunci poate ar fi cazul sa nu folosesti Adwords. Trebuie facuta o diferentiere majora intre Adwords si cautarea organica neplatita. Google nu iti va afisa site-ul in motorul de cautare pentru ca tu vrei sa vinzi. Ci pentru ca tu esti relevant pentru persoanele ce cauta pe google. El va cauta sa afiseze rezultate corecte, care sa il faca pe el, Google relevant. Motorul Google nu a fost inventat ca sa iti creasca tie profitul.

Motorul Google nu si-a propus sa ajute pe cineva sa faca profit pentru ca acesta si-a facut un SEO minunat. Insa daca folosesti adwords, atunci Google devine partenerul tau si are toate motivele sa vrea sa vinzi, pentru ca veti castiga impreuna. Cam aici se opreste toata filosofia legata de Adwords. Bineinteles ca lucrurile sunt mai complicate in viata reala sau in internetul real. Simplul fapta ca ti-ai facut un cont de Adwords nu te va ajuta neaparat sa si vinzi. Gandeste-te ca promovarea pe adwords este o meserie in sine.

O alta intrebare: Daca rularea unei campanii adwords va determina declasarea in google a site-ului. Raspunsul este simplu: NU. Daca esti adept al teoriei conspiratiei poti sa presupui ca google ii cauta pe toti cei cu campaniile adwords active si le da un scoring mizerabil pentru cautarea organica, ca sa nu ii piarda cumva de clienti. Este neplauzibil teoretic si probat ca ireal practic.

SEO mai functioneaza?

Da. Inclusiv pentru a rula o campanie Google Adwords de succes ai nevoie de un SEO bun in site. Daca nu ai continut de calitate si cam toate demersurile de SEO facute, campania ta Adwords va fi putin eficienta.

Adwords este scump?

Nu exista raspuns. O campanie Google Adwords este o investitie in promovare. Totul tine de ROI (intoarcerea investitiei). Daca ai un ROI pozitiv este bine. Campania Google Adwords este ieftina. Daca ai un ROI negativ, poti sa faci urmatoarele lucruri: schimba ceva (in bine), ai rabdare sa se maturizeze campania (daca iti permiti) sau opreste campania.

Nu exista un buget general recomandat pentru o campanie Google Adwords. Acesta depinde de o multitudine de factori precum: sumele licitate de concurenta, calitatea site-ului tau, obiectul tau de activitate, arealul geografic… Este adevarat, ca nu poti avea o campanie de succes cu un buget de 350lei/luna chiar daca ai fi singur pe piata.

Avem experiente diferite in ce priveste bugetele clientilor nostrii. Sunt campanii care ruleaza cu succes cu 100 euro/luna dar si campanii care ruleaza cu succes cu 300 euro/zi, cu mici variatii, de 5 ani. Asa cum am avut experiente nu foarte placute in care asteptarile clientilor nu se pot intalnit foarte bine cu realitatea. Noi putem gandi o campanie, o putem optimiza atat cat se poate ea optimiza insa nu putem face minuni. Nu ne-am propus si nici nu cred ca ne-ar iesi. Nu poti avea un magazin generalist, deloc nisat si sa vrei sa ai succes cu o campanie Google adwords avand un buget de 150-200 euro/luna. Magazinele online generaliste puternice au campanii Adwords de succes insa bugetele lor au muuulte zerouri.

Pot sa imi fac singur campaniile Google Adwords?

Ca sa te recunoasca drept „meserias”, google iti cere sa dai examene, sa ai experienta, sa cheltui bani multi si eficient in campanii… Ca doar vrea o relatie pe termen lung. Daca te gandesti sa iti faci singur adwords, atunci asuma-ti ca ai intrat intr-o noua meserie, ti-ai luat un al doilea job si atunci succes! Campaniile dwords nu sunt de hobby. Sau daca pentru tine sunt de hobby…atunci ti-ai ales unul scump! O agentie o sa iti obtina un randament al campaniei muuult mai bun decat comisionul pe care l-ai econimisi facandu-ti singur campaniile.

2018-05-26T05:22:12+00:00