site custom

WordPress? Joomla? Site custom? Ce sa aleg? Mi se pune de multe ori aceasta intrebare. Sa imi fac site pe wordpress sau aleg alta solutie?

Nu exista un raspuns simplu. Sunt o multitudine de avantaje si dezavantaje pentru orice alegere as face. Daca te gandeasti decat la pret, cea mai buna solutie este wordpress. Daca te gandesti la flexibilitatea platformei, cea mai buna solutie este WordPress. Dar daca te gandesti la performanta, securitate, stabilitatea platformei… cea mai buna platforma nu mai este WordPress.

Site custom versus site WordPress. Ce trebuie sa alegem?

Sunt opinii care spun ca exista doua categorii mari de clienti de soft. Prin prisma experientei perosnale, partial sunt de acord cu aceste opinii:

  1. Sunt cei pe care pur si simplu nu ii intereseaza cu ce tehnologie dezvolti siteul. Ei de regula formuleaza cerintele si vor sa le duci proiectul la bun sfarsit. Aceasta nu inseamna ca nu au pretentii sau ca nu stiu ce vor

  2. Exista alta categorie care din motive intemeiate poate, sau prin prisma experientei anteriore, fie iti cer in mod obligatoriu o platforma fie iti cer sa nu te gandesti sa ii faci un site pe platforma X pentru ca stie ca nu sunt bune. La platformele excluse, poate cel mai de seama candidat este WordPress.

Cel mai probabil, renumele negativ al platformei wordpress este izvorat din asocierea cu siteuri ieftine si proaste. Insa vina nu este in nici un caz a platformei. Dar daaa, pe o platforma WordPress se pot dezvolta SI siteuri ieftine si proaste. Dar in aceeasi masura in care se pot dezvolta siteuri ieftine si proaste folosind orice tehnologie. Sa faci ceva ieftin si prost este simplu, orice instrumente sau abordari ai folosi. In cazul wordpress frecventa de ieftin si prost este una mare pentru ca in sine platforma wordpress este foarte populara.

Exista si pareri complet contrare si foarte vocale: „Wordpress este solutia ideala pentru orice proiect de web”. Afirmatia este la fel de falsa ca si cea care spune ca „wordpres este ieftin si prost”.

Zeificarea platformei wordpress este o alta consecinta a popularitatii foarte mari. Atat timp cat cele mai multe firme de web design ofera exclusiv siteuri wordpress, este normal ca promovarea lor sa atinga cea mai mare parte a potentialilor clienti. Indiferent ca acestia sunt sau nu specialisti. Ei isi glorifica atat de mult produsul si ajung de multe ori sa creada atat de mult in el incat uita pur si simplu care este sensul si destinatia platformei wordpress.

Platforma este ideala pentru proiecte mici. Avantajele sunt nenumarate dar amintesc doar cateva: cost scazut, timp scurt entru dezvoltare, gasesti plugin-uri pentru aproape tot ce iti trece prin cap, nu iti trebuie cunostinte de programare ca sa produci un site simplu de wordpress… Mai exista un mare avantaj extrem de important: motoarele de cautare iubesc wordpress-ul si acesta nu este deloc un lucru putin important. Google are printre marii sai preferati platforma wordpress.

In schimb limitarile unei platforme wordpress ar trebui sa fie absolut evidente. Orice programator, chiar daca nu este specialist in PHP, daca a vazut structura de tabele a platformei wordpress isi poate da seama ca este absurd sa vrei sa dezvolti ceva complex acolo. Ai un tabel central wp_post care tine atat pagini, cat si articole de blog, produse, atribute de produse, preturi, link-uri de poze, de fisiere, meniuri… adica tot continutul.

Platforma wordpress este atat de generalista incat ajunge sa poata sa faca aproape orice. Prin analogie, este ca si cum am pune toate obiectele din casa intr-o singura cutie mare si pentru identificare, pe fiecare obiect punem cate o eticheta ca sa stim ce este. O sa avem probleme cand vrem ceva din fundul cutiei dar pana la urma, cu ceva efort gasim. Mai avem o alta problema: daca se rupe cutia… o sa cam scapam cam tot pe acolo. Arhitectura este extrem de simpla, bine gandita dealtfel, dar nedestinata aplicatiilor comlexe.

Daca revenim la exemplul cu cu cutia, este absolut ok daca tinem acolo 20 de obiecte cam de acelasi fel. Dar daca tinem 2000… cred ca mai bine ne-am gandi la un raft sau la cateva rafturi. Mai sunt si obiecte mari care trebuie puse direct pe podea si nu in cutie, altele pe pereti sau in cutii special destinate obiectelor mari… Trebuie sa avem in minte ca wordpress este captiv mostenirilor de pe vremea cand el a fost gandit ca un simplu blog. Si acea structura simpla s-a pastrat pana in zilele noastre.

Dincolo de arhitectura de cod si baze de date, exista si alte cateva aspecte contra. Trebuie sa punem la socoteala faptul ca sunt absolut necesare update-uri periodice de platforma, update de module, mai apar incompatibilitati intre versiunile de plugin-uri…

Acum am ales sa vorbesc despre wordpress pentru ca este cea mai comuna platforma. Multe din   lucrurile amintite se aplica si altor platforme similare precum Joomla, Drupal etc.

Cu toate bune si rele, eu consider wordpress un tool genial de promovare, mai mult decat atat, un fenomen in lumea de web. Singura conditie este sa il folosesti acolo unde ii este locul.

In momentul in care iti construiesti un site ar trebui sa faci o analiza detaliata inainte de a te apuca de treaba. Sau si mai bine, sa incerci sa apelezi la cineva care se pricepe. Costul unei consultatii reprezinta o investitie mica si foarte bine facuta. Un profesionist cu experienta ar trebui sa iti spuna de la inceput daca ceea ce ti-ai propus este oportun sau ca afacerea, asa cum ai gandit-o nu prea are cum sa produca mare lucru. Sau care sunt riscurile pe care ar trebui sa ti le asumi.

Nu exista un raspuns universal valabil sau o cale de urmat care sa te indrume catre una din optiunile: platforma custom, platforma wordpress customizata puternic la nivel de cod sursa, o platforma wordpress customizata din dashbord si din plugin-uri sau o cu totul alta abordare. Am in minte un proiect al unui amic care se pare ca a luat o  decizie nefericita din capul locului, care s-a incapatanat sa persiste in ea si care…poate fi trecuta la capitolul „asa nu”.

Premise

Omul a avut de-a lungul timpului o experienta pozitiva cu platforma wordpress. A ajuns sa se priceapa bine la dashbord. Nu era programator insa fiind o minte deschisa intelegea cum merg lucrurile. Cunostea bine si in amanunt interfata CMS, lucra cu teme si plugin-uri, facea si mici modificari in cod pe baza informatiilor de pe net.

In momentul in care a avut nevoie de lucruri mai complicate, a apelat la programatori care cunosteau platforma wordpress. Avand la baza cunostintele sale si customizarile la nivel de cod ale dezvoltatorilor, isi construise mici tool-uri utile pentru business-ul lui.

Incarcat de entuziasm in ce priveste capacitatile wordpress-ului si avand in minte o idee inovativa, s-a gandit sa dezvolte o platforma ce urma sa aiba mare succes. Nu e locul sa explic ideea lui de business. In cateva cuvinte, platforma urma sa creeze legaturi intre diverse categorii de useri, pe baza anumitor criterii. Legaturile se concretizau in parteneriate de afaceri. Totul era pus intr-un plan bine detaliat, cu identitate vizual, plan de afacere, nume de domeniu relevant, simulari, scenarii, studiu pe focus grup… Ideea platformei, asa cum a fost gandita mie mi s-a parut geniala si cu mare potential.

Omul s-a bazat pe precedente conform carora platforma wordpress a facut si face milioane de dolari pentru multe firme de dezvoltatori.

A contactat o firma de deign si 2 programatori free-lancer, dezvoltatori buni de cod custom de wordpress.

Aparent, logica era fara cusur. Totul era bine pus la punct. A fost luat in calcul si un posibil esec, din ratiuni de acceptare a produsului pe piata. Nu a calculat un esec tehnic.

Proiectul a avut un buget relativ mic, cateva mii de euro dar compensa cu multa atitudine pozitiva din partea amicului nostru. Grafica a fost gata in 2 luni si arata perfect. Aplicatia era complexa si s-a lucrat la ea circa 1 an. E adevarat, cu cateva pauze dar si cu unele perioade cu timp dedicat 100% din partea programatorilor. Acestia au pornit cu un entuziasm si o pofta de creatie deosebita. Care din pacate dupa 7-8 luni nu numai ca a scazut dar s-a dus mult sub limita acceptabilului. In ultimele luni de munca, programatorii, probabil ca, aveau foarte clar in minte ca proiectul este esec tehnic totatal. Si nu poate fi dus la capat. Executau task-urile punctual, fara implicare emotionala, fara tragere de inima. Situatia a culminat cu un impuls deontalogic intarziat (probabil) care i-a facut sa ceara inchiderea colaborarii.

Epilog

Este momentul cand l-am cunoscut pe amicul nostru. Mi-a aratat aplicatia online, a prezentat-o frumos (cu pasiune dar totusi cu un soi de entuziasm expirat), mi-a aratat sectiunea de admin… Platforma arata bine. Grafica era excelenta. Cerinta lui era sa il ajutam sa finalizeze. Dupa parerea lui, 75% era gata insa fara cei 25% nu putea sa faca un go-live. Ulterior, am aflat toata povestea, cu programatorii, cu incercarile lui de a gasi altii, despre faptul ca nimeni nu dorea nici macar sa inteleaga codul dezvoltat custom.

Orice inginer de IT responsabil, cu abilitati de programare web i-ar fi spus in momentul in care a primit cerintele pentru dezvoltare ca aceea nu este o aplicatie care se poate dezvolta in wordpress. Mai ales ca, la nivel de cerinte, platforma era foarte bine documentata. Nu vorbim decat de cei 25% care lipseau pentru go-live (de fapt era vorba de 100% lipsa) ci de modul cum s-ar fi comportat aplicatia post go-live. Mai mult, cei aparent 25% lipsa reprezenta cea mai importanta parte a platformei.

Lucrurile erau mai mult decat evidente ca decizia de a pune aplictia pe wordpress a fost pur si simplu o decizie emotionala care a costat pana la urma vreo 10 mii de euro (mult peste buget), plus timpul pierdut, plus pierderea oportunitatii de a lansa o super platforma. Aceasta este o poveste reala fara Happy End…pana acum. Din fericire amicul meu pare ca nu a renuntat complet la idee. Avem un plan comun de reconstructie a platformei in PHP, de data aceasta cu o arhitectura custom, cu framework Laravel. Deocamdata sunt probleme mostenite, legate de buget…dar tinem aproape.😊

Atunci revenim la intrebare. Site custom versus site WordPress. Ce trebuie sa alegem?

2018-06-05T14:53:01+00:00